Ako sa starať o váš piestový kompresor?

Máte piestový kompresor?

Nezabudli ste na prípravu piestového kompresora pre túto sezónu?

Pozrite sa, čo môžete urobiť, aby vás váš piestový kompresor nikdy nesklamal.

Príprava piestového kompresora na sezónu je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.

Jediné, čo musíte urobiť, je niekoľko základných krokov, aby ste mali pripravený kompresor, ktorý vás nesklame ani počas intenzívnej práce. 

 

Olej!

Pred začiatkom sezóny vymeňte olej. Úlohou oleja nie je len zníženie trenia, ale aj údržba vnútorných častí zariadenia, takže pri veľmi intenzívnom používaní nehrozí riziko poškodenia kompresora.

Nezabudnite používať iba oleje určené pre piestové kompresory!

Výmena je zvyčajne veľmi jednoduchá. Pri mnohých modeloch stačí odskrutkovať vypúšťaciu maticu oleja, vypustiť použitý olej a následne naplniť kompresor novým olejom.

Pozor! Vždy dodržujte pokyny výrobcu pre intervaly výmeny oleja.

Pre väčšinu kompresorov vyzerajú intervaly takto:

  • Prvá výmena: maximálne po 100 hodinách používania.
  • Následné výmeny: maximálne po 300 hodinách používania.

Treba však pripomenúť, že odporúčania výrobcov sa môžu líšiť v závislosti od modelu zariadenia. Preto je potrebné vždy skontrolovať, aké odporúčania sú poskytnuté výrobcom/ distribútorom vášho kompresora, najmä čo sa týka parametrov oleja a frekvencie jeho zmien.

Pri výmene oleja je tiež potrebné vymeniť filtračné vložky v olejničke. Opotrebovaná vložka priamo súvisí s prítomnosťou znečisteného vzduchu v celom systéme.

136951_136951-1-prower-piestovy-kompresor-olejovy-10bar-100l-2-2-kw-3hp

Stav hnacích remeňov

Počas revízie pred sezónou skontrolujte napätie hnacích remeňov. Hnacie remene kompresora by sa nemali ohýbať viac ako 1 cm.

 

Ostatné činnosti

Postarajte sa aj o čistotu kompresora. Nezabudnite dôkladne vyčistiť všetky vonkajšie časti motora. Nečistoty vo forme prachovej vrstvy alebo iných nečistôt môžu dokonca narušiť parametre chladenia.

Nezabudnite tiež odvádzať kondenzát z filtra a odkaľovača najlepšie denne po dokončení práce.

Je tiež veľmi dôležité skontrolovať tesnosť skrutiek na hlave motora. Uťahovacie momenty jednotlivých skrutiek nájdete v návode na obsluhu zariadenia.