Aký kompresor je najvhodnejší pre vašu dielňu, pneuservis alebo servis?

Čo by ste mali mať na pamäti pri výbere tohto zariadenia? Povieme vám v tomto článku!

Prečo je kompresor nevyhnutný vo vašej dielni? Bez neho by nebolo možné pracovať napríklad s náradím ako je:

a) Pneumatické kľúče

b) Pneumatické račne

c) Pneumatické vysávače

d) Brúsky, leštičky

e) Nitovačky

f) Striekacie pištole

g) Pieskovacie pištole

h) Pneumatické zdviháky, atď

Piestový kompresor je nevyhnutný v pneuservisoch a dielňach. Počet ponúk na trhu však niekedy sťažuje rozhodnutie. Nízka cena je dôležitá, ale ... nie najdôležitejšia! Pozrite sa, na čo klásť dôraz pri hľadaní piestového kompresora.

Kompresor pre dielňu - ako si vybrať?

Pozrite sa, na čo klásť dôraz pri kúpe piestového kompresora pre vašu dielňu:

  • Výrobca
  • Výkon motora
  • Objem vzdušníka/ tlakovej nádoby
  • Hladina hluku

Daniela (4)

Výber kompresora podľa výrobcu

Najprv si získajte relevantné informácie o výrobcovi kompresora. Táto informácia by Vám mala napovedať niečo o kvalite a prípadné možnosti získania náhradných dielov. Za istú dobu prevádzky budete určite potrebovať náhradný diel a môže sa stať, že kvôli drobnosti môžete kompresor vyhodiť pokiaľ nedostanete náhradný diel. Naša firma ponúka kompresory, ktoré si SAMI NAVRHUJEME a DOVÁŽAME značky PROWER, na ktoré vám vieme ponúknuť aj náhradné diely.

 

Výkon motora?

Pre typické dielenské práce je vhodné zvoliť si kompresor s výkonom motora najmenej 2 HP. Avšak, aby sa zabezpečilo čo najlepšie pohodlie pri práci, stojí za to staviť na kompresor s výkonom motora 4 HP a viac.

Ale pozor. Výkon motora je dôležitý, ale sací výkon zvoleného zariadenia je rovnako dôležitý. Sací výkon kompresora je objem valca x počet otáčok a udáva sa v l / min. Tento parameter opisuje množstvo stláčaného vzduchu, ktoré zariadenie dokáže v danom čase vynútiť.

 

Objem vzdušníka/ tlakovej nádoby

Objem tlakovej nádoby nám napovedá aký objem energie máme naakumulovaný v podobe stlačeného vzduchu na okamžité použitie. Pamätajte, že malý objem vzdušníka znamená časté prestávky v práci. Čím viac vzduchu kompresor v sebe drží, tým ho je menej často potrebné doplniť. To je dôležité najmä v prípade maliarskych prác, kde je potrebný stály prívod vzduchu s rovnakým tlakom. Ak často robíte maliarske práce, odporúčame kompresory s objemom najmenej 300 litrov.

Ak nechcete maľovať autá, ale robíte len jednoduché mechanické alebo servisné opravy na napájanie pneumatických kľúčov v takýchto situáciách postačujú kompresory s objemom nádrže 200-270 litrov.

Dbajte tiež na výkon odsávania. Toto je parameter, ktorý určuje rýchlosť plnenia fľaše. Je to dôležité hlavne pre rýchlosť a pohodlie vašej práce.

 

Hladina hluku

Nezabudnite skontrolovať tento parameter! Ovplyvňuje váš pracovný komfort! Piestové kompresory k tichým zariadeniam práve nepatria. Mnoho lacných zariadení pracuje v rozsahu viac ako 80 dB, čo môže byť pre sluch naozaj nepríjemné. Existujú však kompresory, ktorých práca nemusí byť pre uši taká problematická. Niektoré kompresory značky PROWER majú napríklad nainštalované špeciálne čerpadlá, ktoré znižujú hluk a umožňujú tichšiu prevádzku.

 

Čistý vzduch - nezabudnite na to!

Počas prevádzky olejového kompresora sa vytvára takzvaný kondenzát, to znamená zmes vzduchu vody a oleja. Stojí za to pripomenúť, že vzduch by mal byť očistený od tohto druhu nečistôt. Na tento účel sa používa Systém rozvodu a úpravy vzduchu. Ako funguje? Dozviete sa v našom článku TU.

 

A čo tak špirálové kompresory? 

Špirálové kompresory sú rotačné bezolejové kompresory určené pre dodávku perfektne čistého vzduchu bez akýchkoľvek nečistôt. Sú výkonnejšie, podstatne tichšie a vhodne na veľmi časté používanie vzduchu na pracovisku.

Špirálový kompresor používa dve združené lamely stočené do špirály. Vytvárajú tzv. Archimedovu špirálu. Keď sa obežná špirála pohybuje, vzduch je nasávaný a je zachytávaný v jednom zo vzduchových vreciek, kde je postupne stlačený, pričom sa pohybuje smerom do stredu, kde sa nachádza výstupný otvor a spätný ventil. Prebieha kompresný cyklus po dobu 2,5 otáčky, čo prakticky zabezpečuje konštantný a pulzný prietok vzduchu. Práca so špirálovým kompresorom je relatívne tichá a bez vibrácií, pretože špirálový kompresor má sotva akúkoľvek odchýlku krútiaceho momentu v porovnaní s piestovým kompresorom.

Na našom eshope máme niekoľko špirálových kompresorov našej značky PROWER. Pozrieť TU.

VIDEO ako funguje špirálový kompresor: